U bent hier

Filmpjeswedstrijd Demografie 2019

Filmpjeswedstrijd Demografie 2019

Dit jaar heeft de Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) voor de tweede keer een filmpjeswedstrijd georganiseerd, met als doel het verspreiden van demografische kennis onder leerlingen van middelbare scholen.

De NVD heeft dit jaar 4 filmpjes van de OSG Sevenwolden te Heerenveen ontvangen. De jury is onder de indruk van de creativiteit en de inhoud van de filmpjes. Tegelijkertijd vond de jury het moeilijk om één duidelijke winnaar aan te wijzen. We hebben verschillende beoordelingscriteria gehanteerd (zoals inhoudelijke relevantie, opnamekwaliteit, creativiteit, attractiviteit en teamwork) en op ieder criterium was er een ander filmpje dat hoog scoorde.

De jury is daarom verheugd te kunnen vermelden dat is besloten de leerlingen van de OSG Sevenwolden te Heerenveen gezamenlijk de eerste prijs toe te kennen. Een compilatie van de winnende filmpjes is op 20 november 2019 tijdens de Demografiedag getoond.  Hieronder is de compilatie van de winnende filmpjes te zien.

Achtergrond Fimpjeswedstrijd

In 2018 heeft de Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) met succes voor het eerst een filmpjes wedstrijd georganiseerd, met als doel het verspreiden van demografische kennis onder leerlingen van middelbare scholen. Deze wedstrijd krijgt dit jaar een vervolg in de tweede editie. De winnende filmpjes worden op gepresenteerd tijdens de Demografiedag van 2019. De prijzen worden deze dag in ontvangst genomen door de winnaars! Ter inspiratie, de winnaar van vorig jaar: Het Koningin Wilhelmina College in Culemborg

Aanleiding
De Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) bevordert de verspreiding van kennis over bevolkingsvraagstukken onder brede lagen van de bevolking. Sinds het bestaan van de vereniging doet zij dit al onder wetenschappers en beleidsmedewerkers. Dit jaar voor het eerst willen we deze kennis verspreiden onder leerlingen van middelbare scholen. Doelgroep Leerlingen van de 2e, 3e en 4e klas van vmbo, havo en vwo.

Wedstrijd
Wij nodigen leerlingen uit een filmpje (max. 5 minuten) te maken over een demografisch onderwerp, bijvoorbeeld geboorte, verhuizing, grote gezinnen, en (steeds) ouder worden. Leerlingen mogen individueel of in een groep van maximaal 5 leerlingen aan de slag. Inspiratie kunnen zij opdoen in de filmpjes onderaan deze pagina over (aspecten van) bevolkingsontwikkeling. Inspiratie is te vinden bij de winnaars van vorig jaar!

Criteria
Filmpjes worden beoordeeld op inhoud, helderheid van het verhaal en creativiteit/originaliteit.

Inzenden
Stuur voor 15 juli 2019 het filmpje (of een link naar het filmpje) naar info@nvdemografie.nl onder vermelding van filmpjeswedstrijd. Zorg ervoor dat het filmpje een standaard filmformaat heeft (AVI, WMV, MP4 of MOV) of dat het via Youtube te bekijken is. Je kunt ook een WeTransfer bestand via hun site sturen. Vermeld in de mail de naam van de docent, de namen van de leerlingen, de klas en de school.

Beoordeling
De jury bestaat uit: Prof. Dr. Leo van Wissen (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut), Dr. Pascal Beckers (Universiteit Nijmegen), Dr. Corina Huisman (Centraal Bureau voor de Statistiek) en Drs. Ewoud Smit (Provincie Zuid-Holland).

Prijzen
De jury deelt drie prijzen uit. De NVD stelt drie geldprijzen ter beschikking: 1e prijs €300,-; 2e prijs €200,-; 3e prijs €100,-.

Prijsuitreiking
Op 1 oktober 2019 worden de winnaars op de website van de NVD bekend gemaakt. Docenten van de winnende teams ontvangen een uitnodiging voor de Demografiedag die in november 2019 in het Academiegebouw te Utrecht plaatsvindt. Daar worden de prijzen persoonlijk uitgereikt en zullen de winnende filmpjes worden getoond. Dan worden de filmpjes ook op de site van de NVD gepubliceerd. De NVD vergoedt binnenlandse reiskosten van de winnende teams en de begeleidende docent.

Op de hoogte blijven?
Alle informatie over de wedstrijd staat op http://nvdemografie.nl/activiteiten/filmpjeswedstrijd/filmpjeswedstrijd-demografie-2019. Voor vragen kunt u terecht bij de NVD (info@nvdemografie.nl). En ten slotte kunt u zich abonneren op het gratis demografische bulletin Demos, of eveneens gratis op de KNAG Nieuwsbrief Onderwijs (info@knag.nl). Mocht u lid willen worden van de NVD, dan kan dat hier. Voor meer inspiratie kun je ook nog kijken in de actuele berichten van: CBS-in-de-klas: aardrijkskunde

Video: 
Op een doorsnee dag 2017
In één keer een heel gezin op de wereld | Kleine baby's, Grote zorg
Krimpgebieden en groeiende steden
Compilatie Winnende filmpjes 2019