U bent hier

Filmpjeswedstrijd Demografie 2018

Dit jaar heeft de Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) voor het eerst een filmpjes wedstrijd georganiseerd, met als doel het verspreiden van demografische kennis onder leerlingen van middelbare scholen. 

De NVD heeft 15 filmpjes ontvangen van in totaal 7 verschillende scholen. De filmpjes gaan over verschillende demografische thema’s, zoals bevolkingsgroei, migratie, urbanisatie, echtscheiding en doodsoorzaken. Het meest populaire thema was (asiel-) migratie.  

De winnaars van de filmpjeswedstrijd zijn bekend:

1e  Koningin Wilhelmina College in Culemborg: Ties Veltman, Arthur Maters, Lars van der Lee, Roald de Vries en Patrick Smael 

 

2e  De Berkenschutse in Heeze: Ronan Pfeifer en Rick van Bottenburg 

 

3e  College Durendael in Oisterwijk: Zara Kleijn, Tristan de Haas, Naomi Buijs en Bob Bonfrer

 

De winnende filmpjes werden op 28 november 2018 gepresenteerd tijdens de Demografiedag. De prijs is deze dag in ontvangst genomen door de winnaar! 

De deadline voor inzendingen voor de Filmpjeswedstrijd is verlopen. Alle informatie staat nog op de pagina en onderaan de pagina is de docentenhandleiding te downloaden en zijn een aantal video's geplaatst ter inspiratie. Aanleiding De Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) bevordert de verspreiding van kennis over bevolkingsvraagstukken onder brede lagen van de bevolking. Sinds het bestaan van de vereniging doet zij dit al onder wetenschappers en beleidsmedewerkers. Dit jaar voor het eerst willen we deze kennis verspreiden onder leerlingen van middelbare scholen. Doelgroep Leerlingen van de 2e, 3e en 4e klas van vmbo, havo en vwo. Wedstrijd Wij nodigen leerlingen uit een filmpje (max. 5 minuten) te maken over een demografisch onderwerp, bijvoorbeeld geboorte, verhuizing, grote gezinnen, en (steeds) ouder worden. Leerlingen mogen individueel of in een groep van maximaal 5 leerlingen aan de slag. Inspiratie kunnen zij opdoen in de filmpjes onderaan deze pagina over (aspecten van) bevolkingsontwikkeling. < Criteria Filmpjes worden beoordeeld op inhoud, helderheid van het verhaal en creativiteit/originaliteit. Inzenden Stuur voor 15 juli 2018 het filmpje (of een link naar het filmpje) naar info@nvdemografie.nl onder vermelding van filmpjeswedstrijd. Zorg ervoor dat het filmpje een standaard filmformaat heeft (AVI, WMV, MP4 of MOV) of dat het via Youtube te bekijken is. Je kunt ook een WeTransfer bestand via hun site sturen. Vermeld in de mail de naam van de docent, de namen van de leerlingen, de klas en de school. Beoordeling De jury bestaat uit: Prof. Dr. Leo van Wissen (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut), Dr. Pascal Beckers (Universiteit Nijmegen), Dr. Corina Huisman (Centraal Bureau voor de Statistiek) en Drs. Ewoud Smit (Provincie Zuid-Holland). Prijzen De jury deelt drie prijzen uit. De NVD stelt drie geldprijzen ter beschikking: 1e prijs €300,-; 2e prijs €200,-; 3e prijs €100,-. Prijsuitreiking Op 1 oktober 2018 worden de winnaars op de website van de NVD bekend gemaakt. Docenten van de winnende teams ontvangen een uitnodiging voor de Demografiedag die op 28 november 2018 in het Academiegebouw te Utrecht plaatsvindt. Daar worden de prijzen persoonlijk uitgereikt en zullen de winnende filmpjes worden getoond. Dan worden de filmpjes ook op de site van de NVD gepubliceerd. De NVD vergoedt binnenlandse reiskosten van de winnende teams en de begeleidende docent. Op de hoogte blijven? Alle informatie over de wedstrijd staat op www.nvdemografie.nl/filmpjeswedstrijd. Voor vragen kunt u terecht bij de NVD (info@nvdemografie.nl). En ten slotte kunt u zich abonneren op het gratis demografische bulletin Demos, of eveneens gratis op de KNAG Nieuwsbrief Onderwijs (info@knag.nl). Mocht u lid willen worden van de NVD, dan kan dat hier. Voor meer inspiratie kun je ook nog kijken in de actuele berichten van: CBS-in-de-klas: aardrijkskunde

Video: 
Op een doorsnee dag 2017
Op kamers/de verhuizing
In één keer een heel gezin op de wereld | Kleine baby's, Grote zorg
Krimpgebieden en groeiende steden
Downloads: